24 Aralık 2010 Cuma | By: mehmet sucu

Microsoft Office PowerPoint 2007'deki Yenilikler

Dinamik sunular oluşturmak ve teslim etmek

YENI VE SEZGISEL BIR GÖRÜNÜM

Office PowerPoint 2007, daha iyi sunuları önceki PowerPoint sürümlerinde yapabileceğinizden çok daha hızlı oluşturmanıza yardımcı olan, Microsoft Office Fluent kullanıcı arabirimi adında yeni ve sezgisel bir kullanıcı arabirimine sahiptir. Office PowerPoint 2007, daha önceleri harcadığınız zamanın küçük bir kısmında müthiş görünümlü, dinamik sunular oluşturmak üzere kullanabileceğiniz yeni ve gelişmiş efektler, temalar ve gelişmiş biçimlendirme seçenekleri sunar. Aşağıdakileri yapabilirsiniz:
  • Özellikleri ve komutları sezgisel olarak kategorize edilmiş sekmeler ve ilgili gruplarda bulabilirsiniz.
  • Ön tanımlı Hızlı Stiller, düzenlemeler, tablo biçimleri, efektler ve daha fazlasının bulunduğu galerilerden kolayca erişilen biçimlendirme seçenekleri ile zaman kazanın ve daha iyi sunular oluşturabilirsiniz.
  • Canlı önizleme özelliği sayesinde biçimlendirme seçimlerinizi, bunları uygulamadan önce gözden geçirebilirsiniz.
Aşağıdaki resimde bir Şerit (Office Fluent kullanıcı arabirimi bileşeni) örneği gösterilmektedir.
Şerit
Çağrı 1 Sekmeler görevlere yönelik olarak düzenlenmiştir.
Çağrı 2 Her bir sekmenin içindeki gruplar bir görevi alt görevlere bölerler.
Çağrı 3 Her bir grubun içindeki komut düğmesi bir komutu yürütür veya bir komut menüsünü görüntüler.
Yeni PowerPoint 2007 arabiriminde Microsoft Office PowerPoint 2003 komutlarını bulmanıza yardımcı olması için, Başvuru: PowerPoint 2007'de PowerPoint 2003 komutlarının yerleri maddesine bakın.

TEMALAR VE HIZLI STILLER

Office PowerPoint 2007'de yeni temalar, düzenlemeler ve Hızlı Stiller bulunur ve bunlar sunularınızı biçimlendirirken size bir çok seçenek sunar. Eskiden, tablolarınız, çizelgeleriniz ve grafiklerinizin renk veya stil seçeneklerini birbirine uydurmanız gerektiği için bir sunuyu biçimlendirme işlemleri çok zaman alabiliyordu. Temalar profesyonel sunuların oluşturma prosesini kolaylaştırmaktadır. Siz sadece istediğiniz temayı seçin, PowerPoint 2007 gerisini getirir. Tek bir tıklama ile, arka plan, metin, grafikler, çizelgeler ve tabloların hepsi değişerek sununuzdaki tüm unsurların birbirini tamamlamasını sağlar. En iyisi, sununuza uyguladığınız aynı temayı başka bir Microsoft Office Word 2007 belgesine veya Microsoft Office Excel 2007 çalışma sayfasına da uygulayabilirsiniz.
Sununuza bir tema uygulandıktan sonra, Hızlı Stil galerileri bu temaya uymak üzere değişir. Böylece, sunuya eklediğiniz her yeni SmartArt grafiği, tablo, çizelge, WordArt veya metin otomatik olarak varolan temanıza uyum sağlar. Uyumlu tema renkleri ile, malzemelerinizin tümü tutarlı ve profesyonel görünür.

ÖZEL SLAYT DÜZENLERI

Office PowerPoint 2007 ile, önceden paketlenmiş düzenlemeler ile sınırlı kalmazsınız. Artık istediğiniz kadar yer tutucu içeren kendi özel düzenlemelerinizi; çizelgeler, tablolar, filmler, resimler, SmartArt grafikleri ve küçük resimler gibi unsurları; hatta farklı slayt konuları için özel düzenlemeli çoklu asıl slayt setlerini oluşturabilirsiniz. Özel olarak oluşturduğunuz düzenlemeleri artık kaydedebilir ve ileride kullanabilirsiniz.
Standart ve özel slayt düzenlemeleri hakkında bilgi için, Düzenlemelere genel bakış maddesine bakın.

TASARIMCI KALITESINDE SMARTART GRAFIKLERI

Geçmişte tasarımcı kalitesinde çizelge ve grafikler oluşturmak için profesyonel bir tasarımcıyı görevlendirmek zorunda kalmış olabilirsiniz. Ancak bu tasarımcıdan aldığınız diyagramlar resim olarak kaydedilmiştir, bu yüzden bunlar üzerinde düzenleme yapma olanağınız olmamıştır. Artık, SmartArt grafikleriyle, profesyonel bir tasarımcının yardımı gerekmeksizin Office PowerPoint 2007 sunusunda düzenlenebilir bir çizelge oluşturmak kolaydır. SmartArt grafikleri, şekiller, WordArt ve çizelgelerinize, üç boyutlu (3-D), gölgeleme, yansıma, parlama ve benzeri bir çok şaşırtıcı görsel efekt ekleyebilirsiniz. SmartArt grafikleri, şekiller, WordArt ve çizelgelerinize, üç boyutlu (3-D), gölgeleme, yansıma, parlama ve benzeri bir çok şaşırtıcı görsel efekt ekleyebilirsiniz.
SmartArt grafikleri hakkında daha fazla bilgi için, ,Bir SmartArt grafiğinin oluşturulması maddesine bakın.

YENI VE IYILEŞTIRILMIŞ EFEKTLER

Office PowerPoint 2007 sunularınıza gölge, yansıtma, ışıklı gölge, yumuşak kenarlar, yamukluk, dolu çerçeve ve şekilleri 3B döndürme gibi efektler, SmartArt grafikleri, tablolar, metin ve WordArt ekleyebilirsiniz. Bu efektleri sizin için oluşturuacak tasarımcıyı artık görevlendirmek zorunda değilsiniz. Bunun yerine, PowerPoint'te profesyonel, değiştirmesi kolay efektleri kullanabilirsiniz.
Efekt ekleme hakkında daha fazla bilgi için aşağıdaki maddelere bakın:

YENI METIN SEÇENEKLERI

Bir şekil içinde metin kaydırma, kolonlar içinde veya bir slaytta aşağı doğru metin yazdırma dahil olmak üzere birçok metin biçimlendirme özellikleri ve paragraf seviyesindeki cetveller ile profesyonel görünümlü sunular oluşturabilirsiniz. Artık sürekli olmayan metin de seçebilirsiniz.
Yeni karakter stilleri size daha da fazla metin seçeneği sunmaktadır. PowerPoint'ın daha önceki sürümlerindeki standart stillere ek olarak, Office PowerPoint 2007'de tümü büyük harf veya küçük harf, üstü çizili veya üstü çift çizili ve çiftli veya renkli alt çizgi seçebilirsiniz. Metinlerinize dolgular, çizgiler, gölgelendirmeler, parlaklık, karakter aralığı ve 3-D efektler ekleyebilirsiniz.
Temaları kullanarak, bir tıklama ile sununuzun görünümünü değiştirebilirsiniz. Tema yazı tipleri'ni, tema renkleri'ni ve tema efektleri'ni farklı bir seçenek seçerek değiştirebilirsiniz.
Bu metin geliştirmeleri ile ilgili daha fazla bilgi için, Metin veya WordArt için bir dolgu, ana hat veya efektin eklenmesi veya silinmesi maddesine bakın. Bu konular ile ilgili daha fazla bilgi için Bir doküman temasının uygulanması veya özelleştirilmesi maddesine bakın.

TABLO VE ÇIZELGE GELIŞTIRMELERI

Office PowerPoint 2007'de tablolar ve çizelgeler, çok daha basit düzenlenmesi ve çalışılması için yeniden tasarımlanmıştır. Şerit, tablolarınızın ve çizelgelerinizin düzenlenmesinde bir çok seçenek sunar. Hızlı Stiller galerileri, profesyonel görünümlü tablolar ve çizelgeler oluşturmanız için gerekli olan tüm efektleri ve biçimlendirme seçeneklerini sunar. Verileri, çizelgeleri ve tabloları Microsoft Office Excel 2007'den öncekinden daha pürüzsüz olarak kesip yapıştırabilirsiniz. Temalarile sunularınız artık çalışma sayfaları görünümünde olacaktır.
Office PowerPoint 2007'de profesyonel görünümlü tablolar ve çizelgeler oluşturmak hakkında bilgi için Slayda bir tablonun eklenmesi ve Sununuzda şema ve grafiklerin kullanılması maddelerine bakın.
Bir temanın uygulanması veya özelleştirilmesi hakkında bilgi için, Bir doküman temasının uygulanması veya özelleştirilmesi maddesine bakın.

SAĞLAMA ARAÇLARI

Yazım denetleyicisinin bazı yeni özellikleri aşağıdadır:
  • Yazım denetleyicisi 2007 Microsoft Office sistemi programları kapsamında daha uyumlu duruma getirilmiştir. Bu değişiklik ile ilgili örnekler aşağıdadır:
    • Birçok yazım denetleyicisi seçenekleri artık globaldir. Bu seçeneklerden birini bir Office programında değiştirirseniz, bu özellik tüm diğer Office programları için de geçerli olur. Daha fazla bilgi için Yazım ve dilbilgisi denetiminin çalışma şeklinin seçilmesi maddesine bakın.
    • Aynı özel sözlüklerin paylaşılmasına ek olarak, tüm programlar aynı iletişim penceresini kullanarak bu sözlükleri yönetebilirler. Daha fazla bilgi için, Yazım denetleyicisine sözcük eklemek için özel sözlüklerin kullanılması maddesine bakın.
  • 2007 Microsoft Office sistemi yazım denetleyicisi reform sonrası Fransız sözlüğünü içerir. Bu, Microsoft Office 2003'te ayrıca kurulması gereken bir eklentiydi. Daha fazla bilgi için Yazım ve dilbilgisi denetiminin çalışma şeklinin seçilmesi maddesine bakın.
  • Bir lisan ilk kez kullanıldığında otomatik olarak bir hariç tutma sözlüğü oluşturulur. Hariç tutma sözlükleri yazım denetleyicisinin sizin kullanmak istemediğiniz kelimelerin işaretlenmesini sağlar. Bunlar uygunsuz olan veya sizin stil kılavuzunuza uymayan sözcüklerin engellenmesi için kullanışlıdır. Daha fazla bilgi içinBir sözcük için tercih edilen yazımı belirlemek üzere hariç tutma sözlüklerinin kullanılmasımaddesine bakın.
  • Yazım denetleyicisi bazı bağlamsal yazım hatalarını bulup işaretleyebilir. Hiç aşağıdakine benzer bir yazım hatası yaptınız mı? I will see you their.Office PowerPoint 2007'de, Bağlamsal yazımın kullanılmasıseçeneğinin etkinleştirilmesi bu tip hataların bulunmasına ve düzeltilmesine yardımcı olur. Bu seçenek İngilizce, Almanca veya İspanyolca lisanlarındaki dokümanların yazım denetiminde kullanılabilir. Daha fazla bilgi için Yazım ve dilbilgisi denetiminin çalışma şeklinin seçilmesi maddesine bakın.

SUNUM GÖRÜNÜMÜ

İki monitör kullanarak Office PowerPoint 2007 sununuzu bir monitörden (örneğin bir platformda) çalıştırabilir, diğer yandan izleyicilerin bunu ikinci bir monitörden izlemesini sağlayabilirsiniz. Sunum görünümü bilgilerinizi daha kolay sunmak için aşağıdaki araçları sunar:
  • Slaytları sıradan çıkarmak için örnek resimleri kullanabilir ve izleyenler için özelleştirilmiş bir sunu oluşturabilirsiniz.
  • Önizleme metni bir sonraki tıklamanızın ekrana, yeni bir slayt veya listedeki bir sonraki madde işareti gibi neyin ekleyeceğini gösterir.
  • Sununuzda bir senaryo olarak kullanabilmeniz için konuşmacının notları büyük, anlaşılabilir şekilde gösterilir.
  • Sunununuz sırasında ekranı karartabilir ve sonra kaldığınız yerden sunuya devam edebilirsiniz. Örneğin, ara verildiğinde veya soru cevap sırasında slayt içeriğinin görüntülenmesini istemeyebilirsiniz.
Sunum görünümü hakkında daha fazla bilgi için Sunum görünümünü kullanarak iki monitörde sunu yapma maddesine bakın.


Bilginin etkin olarak paylaşılması

PowerPoint'in önceki sürümlerinde, büyük dosya boyutlar içeriğin paylaşılmasını veya sunuların e-posta yoluyla gönderilmesini zorlaştırmaktaydı ve de sunular farklı işletim sistemi kullanan kişiler ile güvenilir bir şekilde paylaşılamamaktaydı.
Şimdi, sunularınızı, onay ve gözden geçirme iş akışlarını paylaşmak istediğinizde veya Office PowerPoint 2007 kullanmayan çevrimiçi kişiler ile birlikte çalışmak istediğinizde, diğer kişiler ile paylaşmak ve birlikte çalışmak için birçok yol bulunmaktadır.

SLAYT KITAPLIKLARI

Office PowerPoint 2007'de, Microsoft Office SharePoint Server 2007 ile çalışan sunucudaki Slayt Kitaplığında merkezi olarak bulunan slayt dosyalarındaki slayt içeriğini paylaşabilir ve tekrar kullanabilirsiniz . PowerPoint 2007'den slaytları bir Slayt Kitaplığına yayınlayabilir ve bir Slayt Kitaplığından slaytları sunularınıza ekleyebilirsiniz. Bir Slayt Kitaplığına içerik depoladığınızda içeriği kolayca tekrar kullanabileceğinizden, PowerPoint Slayt Kitaplıkları içeriği yeniden oluşturma gereğini azaltır.
Slayt Kitaplığını kullanırken, sununuzdaki slaytları sunucudaki slaytlara bağlayarak içeriğinizin güncel kalmasını sağlarsınız. Sunucu sürümü değişirse, otomatik olarak slaytlarınızı güncelleştirmeniz istenir.
PowerPoint'i Slayt Kitaplıkları ile kullanma hakkında daha fazla bilgi için,PowerPoint 2007 slayt içeriğinin paylaşılması ve tekrar kullanılması maddesine bakın.

POWERPOINT XML DOSYA BIÇIMLERI

PowerPoint XML biçimleri sıkıştırılmış olduğu için oldukça küçük dosya boyutları vererek depolama ve bant genişliği gereksinimini azaltır. Açık XML Biçimlerinde parçalı veri depolama, bozulmuş dosyaların kurtarılmasında yardımı olur, çünkü bir belgenin bir kısmının bozulması belgenin geri kalan kısmının açılmasını engellemez.
Yeni Açık XML Biçimleri hakkında daha fazla bilgi için, Yeni dosya adı uzantılarına ve Açık XML Biçimlerine giriş makalesine bakın.

PDF VEYA XPS OLARAK KAYDETME

Office PowerPoint 2007 dosyanızı aşağıdaki biçimlere çevirmenizi destekler:
  • Portable Document Format - Taşınabilir Belge Formatı (PDF)     PDF belgenin biçimini koruyan ve dosya paylaşımını sağlayan sabit düzenlemeli bir elektronik biçimdir. PDF biçimi, dosyaya çevrimiçi olarak göz gezdirildiğinde veya dosya basıldığında, tam olarak sizin istediğiniz biçimde kalmasını ve de içindeki verilerin kolayca değiştirilememesini sağlar. PDF biçimi, endüstriyel baskı yöntemleri ile basılacak belgeler için de kullanışlıdır.
  • XML Paper Specification - XML Kağıt Özelliği (XPS)     XPS belgenin biçimini koruyan ve dosya paylaşımını sağlayan bir elektronik biçimdir. XPS biçimi, dosyaya çevrimiçi olarak göz gezdirildiğinde veya dosya basıldığında, tam olarak sizin istediğiniz biçimde kalmasını ve içindeki verilerin kolayca değiştirilememesini sağlar.
Daha fazla bilgi için aşağıdaki başlıklardan birine bakın:


Bilgilerinizin koruması ve yönetilmesi

Sununuzu diğer kişiler ile paylaşırken, buna görmemesi gereken kişiler tarafından erişilmediğinden emin olmak istersiniz. Ayrıca sununuzun istenmeyen içeriğe, kişisel bilgilere veya alıcının sözlüğünde bulunmayan sözcüklere işaret eden düzenleme işaretlerini de içermediğinden emin olmak istersiniz. Bunların dışında, potansiyel hassas bilgilerin dağıtılmaması için sununuzun içeriğine erişimi sınırlandırmak da istersiniz.
Office PowerPoint 2007 bilgilerinizi korumak ve yönetmek için birçok yol sunar.

SUNULARINIZIN GÜVENCEYE ALINMASI

Office PowerPoint 2007'de bulunan birçok güvenlik özellikleri ile sununuzu, yazarın adını gizleyerek, tüm yorumların silindiğinden emin olarak ve değişiklik yapabilecek kişileri sınırlandırarak, sizin elinizden çıktıktan sonra güvenli olarak yönetilmesini sağlayabilirsiniz.

BIR BELGENIN SON HALINDE DEĞIŞIK YAPILMASININ ENGELLENMESI

Sununuzun son durumunu başka insanlar ile paylaşmadan önce, sununuzu salt okunur yapmak ve diğer kişilere sununuzun son durumunu paylaştığınızı bildirmek üzere Son Olarak Ayarlama komutunu kullanabilirsiniz. Bir sunu son olarak ayarlandığında, düzenleme komutları, sağlama işaretleri ve yazma devre dışı bırakılır ve belgeye göz gezdiren kişiler yanlışlıkla değişiklik yapamazlar. Son Olarak Ayarlama komutu bir güvenlik komutu değildir. Herhangi bir kişi Son Olarak Ayarlama'yı kapatarak belgeyi düzenleyebilir.

BELGELERDEKI GIZLI META VERININ VE KIŞISEL BILGILERIN BULUNUP SILINMESI

Belgenizi diğer kişiler ile paylaşmadan önce Belge İnceleyicisini kullanarak, sununuzdaki meta veri, kişisel bilgi veya sununuzda başka içeriğin bulunup bulunmadığını denetleyebilirsiniz. Belge İnceleyicisi yorumlar, mürekkep ek açıklamaları, belge özellikleri, belge yönetimi sunucusu özellikleri, görülmez nesneler, slayt dışı içerik, sunu notları ve özel XML verileri gibi bilgileri bulup silebilir. Belge İnceleyicisi, diğer kişiler ile paylaştığınız sunuların gizli kişisel bilgiler veya şirketinizin göstermek istemediği gizli herhangi bir içerik içermediğinden emin olmanızı sağlar. Buna ek olarak şirketiniz, Belge İnceleyicisini özelleştirerek farklı gizli içerik tiplerini için denetimler ekleyebilir.
Belge İnceleyicisi hakkına daha fazla bilgi için Office belgelerindeki gizli verilerin ve kişisel bilgilerin silinmesi maddesine bakın.

SUNUNUZA BIR DIJITAL IMZANIN EKLENMESI

Sununuza görünmeyen bir dijital imza ekleyerek sununuzun orijinalliğini, bütünlüğü ve kaynağını koruyabilirsiniz. Dijital imzalar tam olarak ne imzalandıysa onun kaydını tutar ve ileride bir imzanın doğrulanmasını sağlar.

BILGI HAKLARI YÖNETIMI

Özellikle yüksek gizlilikte bilgi içeren sunular hazırlıyorsanız, şirket bilgilerine kimin erişeceğini kontrol etmek isteyebilirsiniz. 2007 Office sürümü'yi Windows Sunucusu 2003 için Microsoft Windows Haklar Yönetimi Hizmetleri ile kullandığınızda, diğer kişilerin sununuzu kopyalamasını, yazdırmasını veya düzenlemesini engelleyebilirsiniz.
Haklar Yönetimi ile ilgili daha fazla bilgi için Office dosyalarında gizli bilgilere erişimin sınırlanması maddesine bakın.

BELGE BILGI PANELINDE BELGE ÖZELLIKLERININ YÖNETILMESI

Belge Bilgi Paneli, Office PowerPoint 2007 sunularınızda çalışırken belge özelliklerini gözden geçirmenizi ve düzenlemenizi kolaylaştırır. Belge Bilgi Paneli Office PowerPoint 2007'de belgenizin üst kısmında gösterilir. Belge Bilgi Panelini hem standart Microsoft Office belgelerinin özelliklerini hem de bir belge yönetim sunucusuna kaydedilen bir belgenin özelliklerini görüntülemek ve düzenlemek için kullanabilirsiniz. Bir sunucu belgesinin özelliklerini düzenlemek için Belge Bilgi Panelini kullandığınızda güncellenen özellikler dorudan sunucuya kaydedilir.

OFFICE DIYAGNOZU

Microsoft Office Diyagnozu bilgisayarınızın neden çöktüğünün bulunmasına yardımcı olan bir seri diyagnoz testidir. Diyagnoz testleri bazı sorunları doğrudan çözer ve diğer sorunları çözmenizde size yol gösterebilir. Microsoft Office Diyagnozu aşağıdaki Microsoft Office 2003 özelliklerinin yerini alır: Algılama, Onarım ve Microsoft Office Uygulamasının Kurtarılması.
Daha fazla bilgi için, Office Diyagnozunu kullanarak Office programlarının çökmesinin diyagnozu ve onarımı maddesine bakın.

PROGRAMIN KURTARILMASI

Office PowerPoint 2007, program anormal bir şekilde kapandığında çalışmanızı kaybetmenizi önleyen iyileştirilmiş özelliklere sahiptir. Mümkün olduğu her yerde, Office PowerPoint 2007 program tekrar başlatıldığında programın durumunun bazı görünümlerini kurtarmaya çalışır.
Örneğin diyelim ki aynı anda birden fazla dosya ile çalışıyorsunuz. Her dosya, özel verinin de gösterildiği farklı bir pencerede açılır. Office PowerPoint 2007 çöker. Office PowerPoint 2007'yi tekrar başlattığınızda, dosyaları açar ve pencereleri, Office PowerPoint 2007 çökmeden önceki durumlarına getirir.

0 yorum:

Yorum Gönder